Fast Lane English

Deze opleiding wordt gegeven op: havo en atheneum.

Fast Lane is een onderwijsroute voor havo en atheneum die je kunt volgen op CSG Comenius. Bij Fast Lane krijg je versterkt Engels waardoor je sneller door de stof voor het vak Engels gaat en meer in het Engels doet, waardoor je snel beter zal worden in Engels. Het einddoel is het officiële wereldwijd erkende Cambridge certificaat behalen. Tijdens de lessen Engels en de extra activiteiten krijg je alles in het Engels. We helpen je natuurlijk daar zo goed en snel mogelijk aan te wennen.

Are you up for a challenge?
Ga jij naar de havo of het atheneum en heb je de ambitie om een hoger niveau Engels te behalen, kies dan voor Fast Lane. Fast Lane is een goede basis voor je vervolgopleiding, omdat op veel hogescholen en universiteiten  steeds meer gebruik wordt  gemaakt van de Engelse taal in colleges en de boeken die je moet lezen, omdat Engels de internationale voertaal is. Als je in het buitenland wilt studeren of werken, wordt er daar door onderwijsinstellingen en bedrijven om een Cambridge certificaat gevraagd.

Believe you can and you're halfway there
Tot de herfstvakantie in klas 1 hebben we een opstartfase.  Je mag dan, als je er nog niet helemaal uitkomt, nog wel wat in het Nederlands schrijven of zeggen. De docent begint ook met eenvoudig Engels en zal moeilijke woorden op een simpele manier uitleggen en/of er extra voorbeelden bij geven. Je zult merken dat dit steeds minder nodig is en dat je tegen de kerstvakantie alles goed kunt volgen. Belangrijk is dat je het aangeeft als je het niet kunt volgen of een bepaald woord niet kent, want dan kan de docent je helpen en leer je het snelst. Het is ook belangrijk dat je het spreken van Engels in de klas gewoon probeert, want fouten maken mag!

Cambridge Certificate
Cambridge University heeft een speciale afdeling die examens en lesmateriaal maakt voor Engels. Samen met the British Council zorgen ze ervoor dat studenten over de hele wereld Cambridge examens kunnen doen op verschillende niveaus. Het certificaat dat je ontvangt als je het examen haalt is zeer officieel en wordt wereldwijd erkend door onderwijsinstellingen, bedrijven en de overheid (als je bijvoorbeeld wilt emigreren naar Amerika, heb je een CAE certificaat nodig).  Bij Fast Lane voor havo doe je het Cambridge First examen (FCE) eind klas 3. Bij Fast Lane voor atheneum doe je het Cambridge Advanced examen (CAE )  eind klas 5. Meer informatie over Cambridge examens is te vinden op http://cambridgeenglish.org/why-cambridge-english

Important facts

 • Havo Fast Lane is van klas 1 t/m 3
 • Atheneum Fast Lane is van klas 1 t/m 5
 • Havo doet FCE examen in klas 3
 • Atheneum doet CAE examen in klas 5
 • 4 uren Engels per week in klas 1 t/m 3
 • Internationalisering zit in de lessen verweven
 • In klas 3 is er een reis naar Cambridge en Londen om je Engels in een echte situatie te oefenen
 • We geven een aantal projecten in het Engels die je ervaring in het buitenland in klas 3 nog leerzamer maken
 • Er zijn verschillende extra activiteiten zoals een afternoon tea
 • Je gaat meedoen aan The Big Challenge (een wedstrijd over Engelse taal en cultuur)

 

You'll be accepted to Fast Lane if*

 1. Je een havo - of VWO-advies hebt
 2. Je er helemaal voor wilt gaan

Mocht je nog twijfelen, dan kun je altijd een gesprek (en op verzoek een testje afgestemd op het niveau van groep 8 als je echt een oordeel van een Cambridge docent wilt) aanvragen.

*Mits voldoende aanmeldingen om te kunnen starten. Indien er meer aanmeldingen zijn voor  één Fast Lane klas, maar te weinig voor twee, dan zullen we een selectie moeten maken.

Any questions?

Het kan heel goed zijn dat je nog vragen hebt, of dat je nog twijfelt of Fast Lane iets voor je is.
Neem dan vooral contact op met de Fast Lane coördinator, Mevr. B. Nauta (b.nauta@cvo-nf.)

Download onze brochure

Open hier