Nieuws

Examens Mariënburg in Elfstedenhal

De eindexamenleerlingen van CSG Comenius Mariënburg doen dit jaar de examens op een wel heel speciale locatie. In de periode van 17 mei tot en met 1 juni is namelijk de Elfstedenhal in Leeuwarden het decor voor de examens. De voorbereidingen zijn afgelopen week gestart met het leggen van tapijt en het plaatsen van stoelen en tafels in de Elfstedenhal. 

“Het is natuurlijk zonde om zo’n mooie, grote hal niet te gebruiken. Bij BV Sport en de Gemeente Leeuwarden hadden wij daarom kenbaar gemaakt dat onze ruimtes beschikbaar zijn”, sprak marketing en communicatiemedewerker Baukje Heeg van de Elfstedenhal. Vanwege Corona is de ijshal sinds december noodgedwongen gesloten voor bezoekers. De samenwerking tussen de Elfstedenhal en Mariënburg kwam tot stand door tussenkomst van BV Sport. “De sporthallen in de regio worden nu namelijk gebruikt als priklocatie, terwijl normaal gesproken scholen daar naar toe uitwijken tijdens de examens.”


Teamleider Matthijs van der Steege van Comenius Mariënburg is eveneens blij met de samenwerking tussen de school en de ijshal. "We zijn erg blij met deze optie voor het afnemen van de examens. Het is een mooie ruime plek en voelt extra speciaal, ook voor leerlingen”, aldus de teamleider voor de leerlingen van atheneum 4 t/m 6. Dat de examens door de huidige maatregelen niet op Mariënburg zelf gehouden kunnen worden, levert dus deze unieke locatie op. “Een gek maar leuk idee dat leerlingen hun diploma halen op een plek waar normaal geschaatst wordt. Daarnaast is het erg overzichtelijk omdat alle leerlingen in één zaal zitten en we dus ook met alle leerlingen tegelijkertijd één van de belangrijkste momenten en rituelen van de middelbare schoolperiode doormaken.”

Van de ruim 300 leerlingen die in de schaatshal examen gaat afleggen is Matthijs uit havo 5 er één van. “Ik vind het voor de verandering wel leuk om eindexamens in de Elfstedenhal te maken.” Al heeft het wel een klein nadeel voor de vijfdejaars. “Door het verplaatsen moet ik wel langer reizen.”


Woensdag 28 en donderdag 29 april vinden er alvast proefexamens plaats (zie foto). Eventuele problemen kunnen hierdoor voor 17 mei nog worden verholpen. Van der Steege: “Het voelt goed om dat zo te doen. We hopen dat leerlingen hier in alle rust goed kunnen presteren.” Dat de hal weer betekenis heeft doet Heeg ook goed. “Wij zijn ontzettend blij dat we de school en de examenleerlingen op deze manier kunnen helpen. Normaal is er altijd wat te beleven bij ons, maar dat werd deze winter wel erg gemist.”

Terug naar overzicht